Obrazovanje, prava i intelektualno vlasništvo

Eudcirajte se, naučite svoja prava i zaštitite svoj rad, trud i rezultate.

 • Znanjem zaštitite svoj rad

  Već za vrijeme karijere bolje obrazovanje utječe na bolju samosvijest o pravima što dovodi do bolje zaštite prilikom pregovora i potpisivanja raznih ugovora, od klupskih do sponzorskih.
 • Poboljšanje rezultata

  Istraživanja su dokazala da bolje obrazovanja utječe pozitivno i na samu izvedbu na sportskom terenu jer se razvija kombinatorika same sportske igre i reakcije.

Obrazovanje kao temelj djelovanja udruge

Smatramo kako je obrazovanje potrebno shvatiti u širem smislu. Pa tako, ponajprije govorimo o akademskom obrazovanju. U tom pogledu smo mišljenja kako bi svaki sportaš trebao raditi na cjeloživotnom obrazovanju. Osnovana i srednja škola trebale bi biti individualni minimum za svakog pojedinačnog sportaša, a nastavak obrazovanja topla preporuka.

Karijera nakon karijere

S obzirom da je profesionalna karijera svakog sportaša vrlo kratka, a nerijetko i završava prerano zbog raznih ozljeda, potrebno je u startu razmišljati o tomu što će se raditi nakon karijere. U današnje doba moguće je čak završavati fakultete putem interneta (skype ispiti). Postoje razne stručne spreme koje su direktno vezane uz sport poput sportskog menadžmenta ili trenerske škole.

 • Posebni uvjeti

  Propisani su posebni uvjeti za kategorizirane sportaše koji im olakšavaju osnovno, srednjoškolsko, ali i visokoškolsko obrazovanje.
 • Povratna informacija

  S obzirom da je pravilnike puno jednostavnije mijenjati, potrebna je povratna informacija sportaša kako bi se obrazovanje dovelo na visoku razinu.
 • Zakon o sportu

  Takva prava propisana su Zakonom o sportu (čl. 7 stavka 4.), a detaljnije pravilnicima koje propisuje odgovorni ministar.
 • Dodatni programi

  Osim klasičnog načina obrazovanjima, sportašima se nude i izvrsni programi pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji s kojom HUPS ima potpisani sporazum.

Jeste li svjesni svojih prava na intelektualno vlasništvo?

Svaki sportaš ima pravo na zaštitu svog lika i djela. Kao profesionalni sportaš imate pravo na novčanu naknadu ako se vaš lik i djelo koriste neovlašteno. Tako primjerice imate pravo na novčanu naknadu od video igrica, kladionica i slično. Jeste li svjesni tih svojih prava?

 • Educirajte se

  Saznajte koje su vam obveze u pogledu anti dopinga, namještanja utakmica, fair playa, tolerancije i slično.
 • Spriječite posljedice

  Nemojte ugroziti rezultate na kojima radite zbog manjka informacija koje vas mogu zaštititi.
 • Uloga HUPS-a

  Naš je cilj pružati upravo takve informacije, kako putem web stranice, tako i putem organiziranih seminara.

Zašto se učlaniti?

Saznajte na koje načine možete riješiti svoj problem i što vam može značiti učlanjenje.

Saznajte više

Imate pitanje za nas?

Garantiramo vam diskreciju tako da nam se možete obratiti s potpunim povjerenjem.

Saznajte više